Αφυδάτωση: Τα αίτια, τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση -Τροφές που ενυδατώνουν

Αφυδάτωση! Ένα μεγάλο κεφάλαιο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ζέστη και η έλλειψη του νερού μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτή. Και κατ’ επέκταση σε πολλά προβλήματα που υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν στο σώμα μας. Ναι, αυτά που σου ανέφερα είναι τα πιο γνωστά αίτια. Το θέμα όμως είναι ότι η αφυδάτωση μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα ανά πάσα ώρα και στιγμή, λόγω μερικών λανθασμένων κινήσεων που κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζεις. Μην ανησυχείς όμως γιατί η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Αναΐς Ρενούφ έχει σκοπό να μας βοηθήσει.

Προς τα κάτω θα βρεις τα συμπτώματα και τα αίτια της αφυδάτωσης, τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στο σώμα μας, καθώς και μερικές τροφές που μας διατηρούν ενυδατωμένες. Ο λόγος στην ειδικό…

Αρχικά η αφυδάτωση συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν του προσφέρουμε όσο νερό χρειάζεται, επηρεάζοντας έτσι τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα αφυδάτωσης, από ήπια έως σοβαρή, και αυτό εξαρτάται από το πόσο νερό λείπει από το σώμα μας. Επίσης, υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που μπορούν να επιδείξουν αφυδάτωση και το πιο γνωστό από αυτά είναι η δίψα. Η δίψα όμως δεν είναι πάντα ένα αξιόπιστος δείκτης για την ανάγκη του σώματος σε νερό και αυτό γιατί ορισμένα άτομα, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, δεν αισθάνονται διψασμένοι έως ότου να είναι ήδη αφυδατωμένοι. Για αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού συνέχεια και ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς μήνες, αλλά και όταν είστε άρρωστοι.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Παρακάτω αναφέρονται τα συμπτώματα σε ενήλικες:

 • Υπερβολική δίψα
 • Μειωμένη ούρηση
 • Σκούρα ούρα
 • Κούραση
 • Ζαλάδα
 • Σύγχυση

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε πότε πρέπει να καλέσουμε τον οικογενειακό μας γιατρό σε περίπτωση αφυδάτωσης. Για αυτό λοιπόν καλέστε τον γιατρό σας όταν:

 • Έχετε διάρροια για 24 ώρες ή παραπάνω.
 • Είστε ευερέθιστος, αποπροσανατολισμένος και πολύ πιο κουρασμένος ή άτονος συγκριτικά με το συνηθισμένο.
 • Κάνετε εμετό μετά την κατανάλωση υγρών.
 • Έχετε αιματηρά ή μαύρα κόπρανα.

Τα αίτια της αφυδάτωσης μπορεί να είναι πολύ απλά, όπως το να μην πίνετε αρκετό νερό, γιατί είστε άρρωστοι, είτε επειδή δεν έχετε πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Όμως υπάρχουν και άλλες αιτίες που οδηγούν σε αφυδάτωση όπως:

 • Διάρροια και εμετός: Σοβαρή οξεία διάρροια, η οποία είναι διάρροια που έρχεται ξαφνικά και βίαια, μπορεί να προκαλέσει τεράστια απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν έχετε εμετό και διάρροια ταυτόχρονα μπορείτε να χάσετε ακόμη περισσότερα υγρά και ηλεκτρολύτες.
 • Πυρετός: Όσο υψηλότερος είναι ο πυρετός, τόσο πιο πολύ μπορεί να αφυδατωθείτε. Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινωθεί εάν έχετε υψηλό πυρετό μαζί με διάρροια και εμετό.
 • Υπερβολική εφίδρωση: Όσο ιδρώνετε χάνετε και νερό. Για αυτό λοιπόν όταν κάνετε μια έντονη δραστηριότητα και δεν αντικαθιστάτε τα υγρά που χάνεται μέσω του ιδρώτα είναι πολύ πιθανό να αφυδατωθείτε. Ο ζεστός και υγρός καιρός αυξάνει την ποσότητα νερού που χάνετε μέσω του ιδρώτα.
 • Αυξημένη ούρηση: Η αυξημένη ούρηση μπορεί να οφείλεται σε μη διαγνωσμένο ή ανεξέλεγκτο διαβήτη. Επίσης ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά και ορισμένα άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης, μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, και αυτό επειδή οδηγούν σε αυξημένη ούρηση.

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει και σε ορισμένες επιπλοκές της υγείας όπως:

 • Θερμοπληξία: Αυτή μπορεί να συμβεί όταν δεν καταναλώνετε αρκετά υγρά, όταν ασκείστε έντονα και ιδρώνετε πολύ. Η σοβαρότητά της μπορεί να κυμαίνεται από ήπιες θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση ή ενδεχομένως απειλητική για τη ζωή θερμοπληξία.
 • Προβλήματα ούρων και νεφρών: Παρατεταμένες ή επαναλαμβανόμενες περίοδοι αφυδάτωσης μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες στα νεφρά ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.
 • Καταπληξία: Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές, και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή, επιπλοκές της αφυδάτωσης. Εμφανίζεται όταν υπάρχει χαμηλός όγκος αίματος ο οποίος προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης και μείωση της ποσότητας οξυγόνου στο σώμα.

Τι μπορούμε όμως να καταναλώσουμε ώστε να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την αφυδάτωση: Αρχικά όλοι ξέρουμε πως το νερό είναι το σημαντικότερο που πρέπει να καταναλώνουμε όταν είμαστε αφυδατωμένοι αλλά και για να εμποδίσουμε την αφυδάτωση. Όμως υπάρχουν και ορισμένα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε υγρά και μπορούν μας βοηθήσουν.

Πιο συγκεκριμένα το 20% της καθημερινής πρόσληψης υγρών προέρχεται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και μάλιστα υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα τα οποία έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό και αυτά αναφέρονται παρακάτω:

 • Λαχανικά: Πολλά λαχανικά, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μαρούλι, το ραπανάκι και το σέλινο, έχουν 90% ή και περισσότερη περιεκτικότητα σε νερό. Το κινέζικο λάχανο, το κολοκύθι και το αγγούρι περιέχουν 96% νερό, το οποίο τα καθιστά εξαιρετικές επιλογές τροφίμων σε περίπτωση που είστε αφυδατωμένοι.
 • Φρούτα: Τα φρούτα αποτελούν πολύ καλή επιλογή ως σνακ καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Πέραν όμως από αυτά είναι και πλούσια σε νερό. Φρούτα όπως το πεπόνι, το καρπούζι, τα αχλάδια, ο ανανάς και το γκρέιπφρουτ έχουν περισσότερο από 90% περιεκτικότητα σε νερό.
 • Κρύες σούπες από ζωμό (π.χ. λαχανικά ή κρέας): Πολλές φορές η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια νατρίου και ηλεκτρολυτών οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για τις σωματικές λειτουργίες. Η κατανάλωση σούπας θα σας βοηθήσει να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας καταναλώνοντας μικρό αριθμό θερμίδων. Ορισμένες σούπες, όπως η σούπα λαχανικών, έχει έως και 98% περιεκτικότητα σε νερό. Επιπρόσθετα, περιέχει και νάτριο το οποίο θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την ισορροπία νατρίου στο σώμα σας.
 • Φρουί Ζελέ (χωρίς ζάχαρη): Ο ζελές αποτελεί ένα αγαπημένο επιδόρπιο για πολύ κόσμο και το οποίο είναι μια πολύ καλή επιλογή σε περίπτωση που είστε αφυδατωμένοι. Όπως και η σούπα έτσι και το ζελέ, περιέχουν ως επί το πλείστον νερό ενώ περιέχουν και νάτριο, το οποίο βοηθά τα νεύρα και τους μύες έτσι ώστε να λειτουργούν σωστά, αλλά βοηθά και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Το ζελέ έχει και αυτό χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και πιο συγκεκριμένα περιέχει περίπου 10 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

www.tlife.gr

Αύγουστος 13, 2019
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης