Αυτό θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη –Πότε έρχονται στη Βουλή οι μειώσεις φόρων

Λειτουργία του κράτους, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου και ρυθμίσεις για τους Δήμους θα περιλαμβάνει το πρώτο νομοσχέδιο.
Στο φορολογικό νομοσχέδιο όλες οι μειώσεις φόρων που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο.
Οι ιδιαιτερότητες της αυριανής «παρθενικής» συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Για τις επόμενες κινήσεις στο φορολογικό πεδίο, τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί να έχει νομοθετήσει έως τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί μια συνεννόηση με την τρόικα. Και αυτό γιατί θα πρέπει νωρίτερα να κλείσουν εκκρεμότητες οι οποίες συνδέονται με τις εκτιμήσεις των θεσμών για αποκλίσεις έναντι των φετινών στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος εξαιτίας του πακέτου παροχών Τσίπρα.

Κατά πάσα πιθανότητα ο νέος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των δανειστών την επόμενη εβδομάδα με αφορμή το ετήσιο συνέδριο του Economist.

Στο συνέδριο του Economist αναμένεται να μιλήσουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Αθήνα Νικόλα Τζιαμαρόλι.

Το σχέδιο της νέας κυβέρνησης στο μέτωπο της φορολογίας προβλέπει:

 • Μείωση του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων στο 9% από 22% σήμερα και του ανώτατου στο 40% από 45%, ενώ το αφορολόγητο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα δηλαδή στα 8.636 ευρώ. Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον 5 φορολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ. Θα έχει δηλαδή φορολογικό όφελος 177,24 ευρώ.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο χρόνων.
 • Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.
 • Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020. Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση σήμερα, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, πληρώνει στην εφορία 8.400 ευρώ (δεν συνυπολογίζεται προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος). Μετά τη φορολόγηση, το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στις 21.600 ευρώ, ποσό από το οποίο το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ. Το 2020 με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα στο 5% οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και το 2021 το ποσό των 22.800 ευρώ.
 • Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
 • Αναστολή του φόρου υπεραξίας.
 • Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

Ένα πλέγμα ρυθμίσεων που είναι αντιπροσωπευτικό της ταυτότητας και των στόχων της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δηλαδή στις 23 Ιουλίου. Το νομοσχέδιο θ’ αφορά στο επιτελικό κράτος και συγκεκριμένα στη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά οι διατάξεις του θα περιλαμβάνουν επίσης την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, διορθώσεις στο νέο Ποινικό Κώδικα και ρυθμίσεις για τους δήμους και τις περιφέρειες προκειμένου να μη μείνουν ακυβέρνητοι, λόγω της απλής αναλογικής.

Αμέσως μετά, θα ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις μειώσεις φόρων που έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ισχύσουν από τη 1η Ιανουαρίου 2020. Στο νομοσχέδιο αυτό, το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή πριν τις θερινές διακοπές της (10 Αυγούστου) θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.

H πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μπορεί να είναι η πρώτη της νέας κυβέρνησης, αλλά έχει πολλές ιδιαιτερότητες.

 • Πρώτον, θα είναι η τελευταία που θα γίνει στη Βουλή, αφού στο εξής το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει μία φορά το μήνα στο Μαξίμου.
 • Δεύτερον, θα συνεδριάζει εφεξής σε κλειστό κύκλο, με τη συμμετοχή μόνο των υπουργών. Συνεπώς, είναι η τελευταία φορά που τυπικά, τουλάχιστον, θα συμμετέχουν και οι υφυπουργοί.
 • Τρίτον, θα είναι η τελευταία φορά που η εισήγηση του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση, καθώς εφεξής οι συνεδριάσεις θα είναι κλειστές.

Στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εξάλλου, καθένας από τους υπουργούς θα παραλάβει έναν φάκελο με τις εκκρεμότητες και τις προτεραιότητες του υπουργείου του σε βάθος εξαμήνου, καθώς και όσα νομοσχέδια της αρμοδιότητάς τους έχουν ήδη εκπονηθεί από την ομάδα που δούλευε επί μήνες στην οδό Πειραιώς.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα κάνει μια εισήγηση για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ θα γίνει αναλυτική συζήτηση και για τις προτεραιότητες του νομοθετικού και κυβερνητικού έργου.

Επίσης, οριστικοποιήθηκε η σύνθεση του λεγόμενου «πρωινού καφέ», δηλαδή της ομάδας που υπό τον πρωθυπουργό θα συνεδριάζει κάθε πρωί για να καθορίσει την επικοινωνιακή ατζέντα και να καταγράψει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Σ’ αυτήν θα συμμετέχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο «προσωπάρχης» του Μαξίμου Άκης Σκέρτσος, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Ζούλας.

newsit

Ιούλιος 10, 2019
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης