Αυτός είναι ο κοροναϊός! Πιο μολυσματικός από κάθε άλλη επιδημία -Oταν εισβάλει στο σώμα σου, προκαλεί καταιγίδα

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τον κοροναϊό!

Τι ακριβώς κάνει ο κοροναϊός στο σώμα σου

 Ενα πράγμα είναι σίγουρο.

Πως όταν εισβάλει στο σώμα σου, προκαλεί…καταιγίδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή είναι άλλωστε η φύση των παρωχημένων ζωονοσοκομικών κοροναϊών, που ξεπήδησαν από τα ζώα στους ανθρώπους όπως ο  SARS και ο MERS.

Σε αντίθεση με τους απλούς ιούς, όπως τα κρυολογήματα, αυτοί οι αναδυόμενοι κοροναϊοί μπορεί να πυροδοτήσουν μια «πυρκαγιά»  από άλλους ιούς σε πολλά όργανα του σώματος.

Αυτό εξηγεί γιατί η επιδημία COVID-19 έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους, ξεπερνώντας τον αριθμό των θανάτων του SARS σε διάστημα εβδομάδων.

Οι πνεύμονες: το έδαφος μηδέν

Για τους περισσότερους ασθενείς, το COVID-19 αρχίζει και τελειώνει στους πνεύμονες, επειδή οι κοροναϊοί είναι αναπνευστικές παθήσεις.

Ο κοροναϊός διαδίδεται συνήθως όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, «ψεκάζοντας» σταγονίδια που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε οποιονδήποτε είναι σε κοντινή απόσταση.

Οι κοροναϊοί προκαλούν επίσης συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη: Οι ασθενείς μπορεί να ξεκινήσουν με πυρετό και βήχα που θα εξελιχθεί σε πνευμονία.

Το στομάχι: Κοινή πύλη

Κατά τη διάρκεια της γρίπης SARS και MERS, σχεδόν το ένα τέταρτο των ασθενών είχε διάρροια, το οποίο και είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό αυτών των ζωονοσογόνων κοροναϊών.

Ωστόσο οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη με σαφήνεια εάν τα γαστρεντερικά συμπτώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελευταία εστία, δεδομένου ότι οι περιπτώσεις διάρροιας και κοιλιακού πόνου είναι σπάνιες.

Γιατί όμως ένας αναπνευστικός ιός ενοχλεί το έντερο;

Όταν οποιοσδήποτε ιός εισέρχεται στο σώμα μας, αναζητά ανθρώπινα κύτταρα «περνώντας» από τις αγαπημένες του  πόρτες-τις πρωτεΐνες -που βρίσκονται στο εξωτερικό των κυττάρων. Αν ο ιός βρει έναν συμβατό υποδοχέα σε ένα κύτταρο, μπορεί να εισβάλει.

Κάποιοι ιοί είναι «επιλεκτικοί» σχετικά με την πόρτα που επιλέγουν, αλλά άλλοι είναι λίγο πιο αδιάκριτοι.

«Μπορούν πολύ εύκολα να διεισδύσουν σε όλους τους τύπους κυττάρων» λέει η επιστήμονας Anna Suk-Fong Lok στο National Geographic.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πάντως αν ο κοροναϊός χτυπάει όντως στο έντερο, αλλά θεωρούν πως ο COVID-19 χρησιμοποιεί την ίδια πορεία με το SARS και μπορεί να χτυπήσει είτε στους πνεύμονες είτε το έντερο.

Αιματηρή θύελλα

Οι κοροναϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα σε άλλα συστήματα του σώματος, λόγω της υπερδραστικής ανοσοαπόκρισης που προκαλεί.

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι το 92% των ασθενών με MERS δεν είχαν πρόβλημα με τους πνεύμονες αλλά με το κυκλοφορικό τους σύστημα.

Στην πραγματικότητα, παρατηρήθηκε πρόβλημα στο αίμα και με τους τρεις ζωονοτικούς κοροναϊούς, όπως αυξημένα ηπατικά ένζυμα, χαμηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μάλιστα σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ασθενείς υπέστησαν οξεία νεφρική βλάβη και καρδιακή ανακοπή.

Ήπαρ: Παράπλευρες βλάβες

Όταν ένας κοροναϊός εξαπλώνεται από το αναπνευστικό σύστημα, το συκώτι σας είναι συχνά ένα από τα όργανα που θα… υποφέρουν.

Οι γιατροί έχουν δει ενδείξεις ηπατικής βλάβης στο SARS, το MERS και στον κοροναϊό, αν και λίγες είναι οι περιπτώσεις που έχουν οδηγήσει σε σοβαρή ηπατική βλάβη και ακόμη και ηπατική ανεπάρκεια. Τι συμβαίνει λοιπόν;

«Μόλις ο ιός εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός σας, μπορεί να κολυμπήσει σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας» λέει ο γιατρός  Lok. «Το ήπαρ είναι ένα πολύ αγγειακό όργανο με αποτέλεσμα ο [κοροναϊός] να μπορεί πολύ εύκολα να εισέλθει στο συκώτι σας».

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξηγεί γιατί είναι πιο μολυσματικός από τον SARS και τον MERS.

Κλινικές πληροφορίες για την επιδημία του νέου κοροναϊού (nCoV-2019), που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα από την Γουχάν της Κίνας και βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος.

Μέχρι σήμερα, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 29.000 κρούσματα, που σε ποσοστό 99% έχουν καταγραφεί στην Κίνα. Μεμονωμένα κρούσματα έχουν διαπιστωθεί και σε ακόμη 26 χώρες, ιδιαίτερα σε γειτονικές της Κίνας περιοχές λόγω του αυξημένου όγκου ταξιδιωτών. Σημειώνει ότι «καθώς όμως, η επιδημία εξαπλώνεται, η εντατική επιστημονική έρευνα έχει αναδείξει σημαντικά στοιχεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη καλύτερη διαχείριση της κατάστασης από τις υγειονομικές αρχές».

Το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με αυτό αντίστοιχου ιού των νυχτερίδων

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η επιδημιολογική έρευνα και η ανάλυση του γονιδιώματος του ιού έχουν αποκαλύψει πως μεταδόθηκε ο ιός στους ανθρώπους. «Το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με αυτό αντίστοιχου ιού των νυχτερίδων που θεωρείται ο ξενιστής της νόσου. Δεν είναι γνωστό ακόμη ποιο ενδιάμεσο ζώο μετέφερε τον ιό στον άνθρωπο. Από τα επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτει ότι ένας μόνο ασθενής μολύνθηκε από τον ιό από ζώο και έκτοτε ξεκίνησε η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων. Σε όλα τα υπόλοιπα περιστατικά που έχουν καταγραφεί η μετάδοση έγινε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αρχική μετάδοση πιστεύεται ότι έγινε στην αγορά αγρίων ζώων της πόλης Γουχάν που έχει κλείσει και απολυμανθεί για να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση από τον αρχικό ξενιστή».

  Η μεταδοτικότητα του κοροναϊού

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η μεταδοτικότητα του ιού. Όπως αναφέρει ο κ. Δημόπουλος, «σε σύγκριση με τις άλλες δύο επιδημίες κοροναϊών τα τελευταία 20 χρόνια (SARS και MERS), ο νέος κοροναϊός φαίνεται ότι είναι περισσότερο μολυσματικός, καθώς έχει υπολογιστεί ότι κάθε ασθενής προσβάλλει κατά μέσο όρο 2,68 άτομα, αλλά λιγότερο θανατηφόρος. Η περίοδος επώασης του ιού έχει υπολογιστεί σε 5,2 ημέρες, αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει ακόμη και τις 14 ημέρες. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πότε ένα προσβεβλημένο άτομο γίνεται μεταδοτικό. Υπάρχουν περιστατικά που η μετάδοση έγινε από άτομα που δεν είχαν ακόμη νοσήσει. Θεωρείται όμως ότι στη πλειονότητα των περιπτώσεων, η μετάδοση γίνεται από συμπτωματικά άτομα».

Προσθέτει ότι τα δεδομένα αυτά έχουν οδηγήσει στην έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε άτομα που τις τελευταίες 14 ημέρες επισκέφθηκαν την Κίνα. Αντίστοιχα, όσοι Αμερικανοί πολίτες επαναπατρίστηκαν από την Κίνα παραμένουν σε υποχρεωτική καραντίνα για το διάστημα αυτό.

 Κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης – Σπάνια τα κρούσματα σε παιδιά

Αναφορικά με τις κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό, αυτές είναι μη ειδικές και ομοιάζουσες με άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό και μη παραγωγικό (ξηρό) βήχα, ενώ στο ένα τρίτο των περιπτώσεων αναφέρεται δύσπνοια. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μυαλγίες, κεφαλαλγία και διάρροια. Οι περισσότεροι ασθενείς που νόσησαν ήταν μέσης ηλικίας, δηλαδή από 49-56 ετών, ενώ τα κρούσματα σε παιδιά είναι σπάνια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συμπτωματολογία της λοίμωξης είναι ήπια, αλλά υπάρχουν και περιστατικά με βαριά πνευμονία με διάχυτα διηθήματα στην ακτινογραφία. Οι πιο βαριές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται σε άτομα που έχουν ήδη προβλήματα υγείας, κυρίως υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη. Το ένα τρίτο των περιστατικών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με βαριά πνευμονία οδηγήθηκαν τελικά σε διασωλήνωση. Με βάση τα παραπάνω, οι υγειονομικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει οδηγία κάθε περιστατικό με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού που έχει επισκεφτεί την Κίνα ή έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον ιό τις τελευταίες 14 ημέρες να θεωρείται ως ασθενής υπό διερεύνηση για τον κοροναϊό και να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

Μέχρι τώρα η αντιμετώπιση των ασθενών είναι υποστηρικτική. Ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό και κάποια αντιϊκά φάρμακα ερευνώνται στα πλαίσια κλινικών μελετών με βάση προηγούμενη εμπειρία με τους ιούς SARS και MERS.

Είναι σημαντικό να τονιστεί όμως ότι ο έλεγχος της προηγούμενης επιδημίας από τον ιό SARS έγινε τελικά με την εφαρμογή των βασικών κανόνων δημόσιας υγείας, δηλαδή την παραμονή των ασθενών στο σπίτι (εφόσον δεν συντρέχει βέβαια λόγος μετάβασης στο νοσοκομείο), το επιμελές πλύσιμο των χεριών και την κάλυψη στόματος και μύτης σε ασθενείς που βήχουν.

newsit

27 Φεβρουαρίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης