Μέτρα προφύλαξης στο σούπερ μάρκετ -Απαντήσεις για τα τρόφιμα και τις συσκευασίες για τον κοροναϊό από τον ΕΦΕΤ

Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ στην εποχή του κορωνοϊού έχουν αποκτήσει τη δική τους τελετουργία.

Η κάθε επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, εν μέσω κορωνοϊού, μετατρέπεται σε… ειδική εκστρατευτική αποστολή. Γάντια, μάσκα, απολυμαντικά στην τσέπη και η σκέψη πάντα στην κοινωνική απόσταση. Αυτά τα ακολουθεί η πλειοψηφία. Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά, αυτών που συνεχίζουν απτόητοι τα ψώνια τους σαν να μην έχει φέρει τον κόσμο μας τούμπα ο κορωνοϊός αλλάζοντας τις ζωές όλων, την καθημερινότητά μας, ακόμη και την απλούστατη επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ.

Και επειδή σίγουρα τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ δεν είναι σαν την εποχή προ κορωνοϊού, δυο Αμερικανοί ειδικοί, καθηγητές πανεπιστημίου, δίνουν τα δικά τους τιπς για το πώς πρέπει να ψωνίζουμε στο σούπερ μάρκετ, τι να κάνουμε όσο βρισκόμαστε εκεί και μόλις γυρίσουμε σπίτι μας, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μολυνθούμε. Δίνουν, μάλιστα, μια χρυσή συμβουλή, δύο πράγματα που απαρέγκλιτα, θα πρέπει να κάνουμε όλοι όσοι επισκεπτόμαστε το σούπερ μάρκετ για να προστατέψουμε την υγεία τη δική μας και των γύρω μας

Πριν βγείτε από το σπίτι
-Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει στη λίστα σας όλα όσα χρειάζεστε χωρίς παραλείψεις που ίσως να σάς αναγκάσουν να ξαναβγείτε εκτός σπιτιού.

-Οργανώστε τη λίστα σας ανά είδος. Για παράδειγμα, αναλώσιμα, κρεοπωλείο, φούρνος κ.λ.π. Στην περίπτωση που όλα τα προμηθεύεστε από το σούπερ μάρκετ, αυτό είναι πολύ βασικό για να μην κάνετε βόλτες στο μαγαζί προσπαθώντας να θυμηθείτε τι ξεχάσατε.

-Φροντίστε να έχετε στην τσάντα σας τα απολύτως απαραίτητα όπως γάντια, απολυμαντικό χεριών, μάσκες. Εννοείται φυσικά πως δεν θα χρησιμοποιήσετε ένα μόνο ζευγάρι γάντια.

-Πλένετε καλά και απολυμαίνετε τα χέρια σας πριν βγείτε από το σπίτι. Φορέστε τα γάντια αφού βγείτε από την έξοδο του σπιτιού σας γιατί μπορεί να ακουμπήσετε διάφορα όπως το κουμπί του ανελκυστήρα, την πόρτα κ.λ.π.

-Προτιμήστε εφαρμοστά γάτια, όχι νάυλον γιατί μπορεί τα πρώτα να μην είναι μεν τόσο βολικά στο να τα βάζετε και να τα ξαναβγάζετε αλλά είναι σίγουρα πιο ασφαλή.

-Φροντίστε να έχετε μαζί σας το κινητό σας αν έχετε στείλει στο 13033 SMS. Μπορεί να χρειαστεί να δείξετε το μήνυμα σε κάποιον αρμόδιο. Το ίδιο ισχύει και για τη δήλωση ή το απλό χαρτί. Πρέπει να αναφέρετε αναλυτικά πού θα πάτε και για ποιο λόγο. Θυμηθείτε ότι μαζί με το χαρτί θα πρέπει να έχετε μαζί σας και την ταυτότητά σας για έλεγχο αν σάς ζητηθεί.

-Θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας και τη δική σας τσάντα για τα ψώνια. Προστατεύουμε το περιβάλλον και κατά συνέπεια τον εαυτό μας.

Αφού βγείτε από το σπίτι

-Αν οδηγείτε, ανοίγετε την πόρτα, απολυμαίνετε το τιμόνι κ.λ.π και αφού όλα είναι όπως πρέπει φοράτε τα γάντια σας. Φροντίστε πάντα να έχετε εφεδρικά αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια καθαρισμού και απολυμαντικό. Αν μπείτε σε ταξί ή άλλο μέσο μεταφοράς αποφύγετε να αγγίζετε τις επιφάνειες όσο είναι δυνατό. Κρατάτε τα παράθυρα ανοιχτά.

Στις αγορές σας

-Να είστε υπομονετικοί αν χρειαστεί να περιμένετε έξω από το κατάστημα μέχρι να σάς επιτρέψουν την είσοδο ακολουθώντας τις επίσημες κατευθυντήριες. Δεν είναι ώρα ούτε για βιασύνες ούτε για να τσακώνεστε αν κάποιος «ανυπόμονος» πήρε τη σειρά σας. Παραχωρήστε επίσης τη σειρά σας σε ηλικιωμένους, και, διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, προσπαθήστε και να τους βοηθήσετε όπως μπορείτε. Ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και όσο πιο σύντομα επιστρέψουν στο σπίτι τόσο καλύτερα.

-Έχετε έτοιμη τη λίστα με τις αγορές σας για να μην καθυστερήσετε. Δεν πρέπει να χρονοτριβείτε.

Μην αγγίζετε άσκοπα τα προϊόντα στα ράφια παρά μόνο αν έχετε σκοπό να τα αγοράσετε. Δεν ήρθατε στο super market για shopping therapy… Είναι ίσως μικρές οι πιθανότητες να προσβληθείτε από τον ιό μέσω κάποιας συσκευασίας εκτός αν -στο χειρότερο σενάριο- κάποιος ασθενής έχει φτερνιστεί ή βήξει πάνω της. Ωστόσο, καλό είναι να προσέχετε.

-Αν θέλετε να προμηθευτείτε λαχανικά, φορέστε καινούρια γάντια και μην αγγίζετε άσκοπα λαχανικά που δεν θα αγοράζετε. Μην ζουλάτε τις ντομάτες, δεν… κορνάρουν. 😊 Για ό,τι χρειάζεστε ζητήστε βοήθεια από τους υπαλλήλους και προπαντός, μην τους κάνετε τη ζωή δύσκολη. Αρκετά έχουν στο κεφάλι τους…

-Μην συνωστίζεστε στα ταμεία. Διατηρείτε την απόσταση του 1.5 μέτρου για να παραμείνετε ασφαλείς και αφού αποχωρήσετε από το κατάστημα θυμηθείτε ότι δεν είναι ώρα για βόλτες. Αυτές θα τις απολαύσετε ασφαλείς πια όταν όλα επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Τα κύρια όργανα στόχοι του κοροναϊού στον άνθρωπο είναι τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος. Η πιο σημαντική μέθοδος μετάδοσης είναι η “μόλυνση με σταγονίδια”, με την οποία οι κοροναϊοί μεταφέρονται από ανθρώπους ή ζώα στον αέρα μέσω σταγονιδίων και στη συνέχεια εισπνέονται.

Επίσης, παθογόνα που βρίσκονται στα χέρια μπορούν να εισέλθουν μέσω του βλενογόνου της μύτης, του στόματος ή των ματιών, και να οδηγήσουν σε μόλυνση.

– Υπάρχουν άλλοι πιθανοί τρόποι μετάδοσης;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες να έχουν δείξει ότι άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον νέο τύπο κορονοϊού με άλλο τρόπο, όπως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα. Δεν υπάρχουν επίσης γνωστές αναφορές για άλλους κοροναϊούς σχετικά με λοιμώξεις που να οφείλονται σε τρόφιμα ή σε επαφή με στεγνές επιφάνειες. Η μετάδοση μέσω επιφανειών που πρόσφατα μολύνθηκαν με ιούς είναι παρόλα αυτά δυνατή, μέσω μολύνσεων με την αφή. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση από άτομο που νοσεί, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κοροναϊών στο περιβάλλον.

– Πως μπορώ να προστατευθώ από τη μόλυνση με τον ιό μέσω των τροφίμων;

Mε τα έως τώρα δεδομένα ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων τροφίμων, όμως πρέπει να τηρούνται οι γενικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς και κανόνες υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων. Δεδομένου ότι οι ιοί είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί επίσης να μειωθεί περαιτέρω με τη θέρμανση των τροφίμων.

– Μπορεί ο νέος τύπος SARS-CoV-2 να μεταδοθεί μέσω πιάτων και μαχαιροπήρουνων σε κυλικεία ή άλλα μέρη μαζικής εστίασης;

Οι κοροναϊοί μπορούν γενικά να επιμολύνουν τα μαχαιροπήρουνα ή τα πιάτα, όπως προφανώς και άλλες επιφάνειες, μέσω φταρνίσματος ή βήχα από προσβεβλημένο άτομο άμεσα πάνω τους, και μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις στέρεες επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα. Μία επιδερμική μόλυνση θεωρητικά θα μπορούσε να είναι δυνατή εάν ο ιός μεταδοθεί μέσω μαχαιροπήρουνων ή των χεριών στο βλεννογόνο του στόματος, του λαιμού ή των ματιών. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή καμία μόλυνση με SARS-CoV-2 μέσω αυτής της οδού μετάδοσης και επομένως μετάδοση μέσω αυτής της οδού θεωρείται έως τώρα αδύνατη.

– Γίνεται ο ιός ανενεργός με το πλύσιμο στο χέρι ή με το πλυντήριο πιάτων;

Όπως όλοι οι εγκαψιδιωμένοι ιοί στους οποίους το γενετικό υλικό επικαλύπτεται από ένα στρώμα λίπους, έτσι και οι κορονοϊοί είναι ευαίσθητοι σε ουσίες που διαλύουν το λίπος, όπως οι αλκοόλες ή οι επιφανειοδραστικοί παράγοντες, που περιέχονται σε σαπούνια και απορρυπαντικά πιάτων. Οι ουσίες αυτές θεωρείται ότι μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια του ιού και να καταστήσουν τον ιό ανενεργό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα πιάτα πλένονται και στεγνώνουν σε πλυντήριο πιάτων σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη.

– Απαιτούνται ειδικά προληπτικά μέτρα όσον αφορά στα πιάτα ή στα μαχαιροπήρουνα στις εγκαταστάσεις φροντίδας των ηλικιωμένων;

Όλα τα συνήθη μέτρα και οι κανόνες συμπεριφοράς για την προστασία από νοροιούς ή ιούς της γρίπης στις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, βοηθούν κατά της μετάδοσης της COVID-19.

– Μπορώ να μολυνθώ από τον SARS-CoV-2 μέσω μολυσμένων κατεψυγμένων τροφίμων;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμμορφώνεστε απολύτως με τους γενικούς κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία των τροφίμων.

– Πως μπορώ να προστατευθώ όταν πηγαίνω στο σουπερμάρκετ;

Ένας βασικός τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού είναι να τηρηθεί απόσταση των 2 μέτρων μακριά από άλλους ανθρώπους. Γενικά ο κοροναιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν. Μια τέτοια “κοινωνική αποστασιοποίηση” αποτελεί την κύρια στρατηγική σε οποιαδήποτε κατάσταση εκτός του σπιτιού.

‘Αλλες ιδέες:

Πηγαίνετε για ψώνια όταν δεν υπάρχει πολύ κίνηση.

Πάρτε αντισηπτικό μαζί σας. Χρησιμοποιήστε το για να σκουπίσετε τα χέρια σας και το καλάθι πριν και μετά το κατάστημα.

Χρησιμοποιήστε μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Επίσης, χρησιμοποιήστε το δικό σας στυλό για να υπογράψετε τις αποδείξεις.

Μόλις γυρίσετε σπίτι πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας και τις επιφάνειες της κουζίνας που χρησιμοποιήσατε.

– Τα προϊόντα με βάση το κρέας επιμολύνονται από τον κοροναιό;

Δεν υπάρχουν αναφορές για ανθρώπινες ασθένειες που υποδηλώνουν ότι η COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί από τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να ακολουθείτε καλές πρακτικές υγιεινής (δηλαδή να πλένετε συχνά τα χέρια και τις επιφάνειες, να ξεχωρίζετε το νωπό κρέας από άλλα τρόφιμα, να μαγειρεύετε στη σωστή θερμοκρασία και να ψύχετε γρήγορα τα τρόφιμα) κατά το χειρισμό ή την προετοιμασία των τροφίμων.

– Πρέπει να καταναλώνω φρούτα και λαχανικά;

Η απλή απάντηση είναι ΝΑΙ. Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρόλο που ο ιός μπορεί να βρεθεί σε αυτά αν έχει επιμολυνθεί από άτομο που νοσεί. Επομένως, αυτό που προτείνεται να κάνετε είναι να τηρείτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Αν κάποιος θέλει να είναι πιο σχολαστικός:

Επειδή ο SARS-CoV-2 προέρχεται από μια οικογένεια ιών που πιθανότατα απενεργοποιείται με το σαπούνι και χλιαρό νερό, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σας με σαπούνι και νερό πρέπει να εξαλείψει κάθε ζωντανό ιό. Όπως όμως έχει ήδη επισημανθεί, δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση της νόσου μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των φρούτων και των λαχανικών.

– Πλένω και τις συσκευασίες;

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι πιάτων σε πλαστικό, γυαλί και μέταλλο. Μετάδοση του ιού μέσω αυτής της οδού δεν έχει παρατηρηθεί. Αν αυτό δεν είναι πρακτικό, πλύνετε καλά τα χέρια σας αφού βγάλετε όλη τη συσκευασία, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοκιβωτίων και των περιεκτών. Τέλος, πλύνετε τα χέρια σας, τον πάγκο και άλλες επιφάνειες που έχετε αγγίξει. Κάνετε αυτό αφού έχετε αποθηκεύσει κατάλληλα τα τρόφιμα.

– Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω της διατροφής μου;

Με απλά λόγια, δεν μπορείτε να «ενισχύσετε» το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω της διατροφής και κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν θα σας εμποδίσει να μολυνθείτε από τον SARS-CoV-2 ή να αντιμετωπίσετε τον ιό εάν νοσείτε. Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής μόλυνσης.

Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό υγείας για τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τη μόλυνση.

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής για να υποστηρίξουμε την ανοσοποιητική λειτουργία (περιλαμβάνουν χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D). Δεν συνιστούμε κανένα τρόφιμο σε σχέση με το άλλο, αλλά ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή.

– Ένας εργαζόμενος στη μονάδα επεξεργασίας τροφίμων/αγρόκτημα είναι θετικός στον SARS-CoV-2. Ποια μέτρα πρέπει να λάβω για να διασφαλίσω ότι τα τρόφιμα που παράγω είναι ασφαλή;

Οι κορονοϊοί θεωρείται γενικά ότι μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2 από τα τρόφιμα. Σε αντίθεση με τους λοιμογόνους γαστρεντερικούς ιούς, όπως ο νοροϊός και η ηπατίτιδα Α που συχνά προκαλούν λοίμωξη στον άνθρωπο από τα μολυσμένα τρόφιμα, ο SARS-CoV-2, είναι ένας ιός που προκαλεί κυρίως αναπνευστικά προβλήματα. Η έκθεση σε τρόφιμα σε αυτόν τον ιό δεν είναι γνωστή ως οδός μετάδοσης.

Ενώ η πρωταρχική ευθύνη σε αυτή την περίπτωση είναι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία άλλων εργαζομένων και ατόμων που ενδέχεται να έρχονται σε επαφή με τον άρρωστο εργαζόμενο, οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους καθαρισμού και αποχέτευσης για τον έλεγχο τυχόν κινδύνων που ενδεχομένως σχετίζονται με τους εργαζόμενους

Πρέπει να ανακληθούν τα τρόφιμα που παρήχθησαν στην εγκατάσταση κατά τη διάρκεια που ο εργαζόμενος ενδεχομένως μετέδωσε τον ιό ενώ εργαζόταν;

Δεν αναμένεται ότι τα τρόφιμα χρειάζεται να ανακληθούν ή να αποσυρθούν από την αγορά λόγω του SARS-CoV-2, καθώς επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 σχετίζεται με τα τρόφιμα ή τη συσκευασία των τροφίμων.

– Εάν ένας εργαζόμενος στην εγκατάσταση επεξεργασίας τροφίμων έχει βρεθεί θετικός στον SARS-CoV-2 πρέπει να κλείσει η εγκατάσταση; Εάν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα;

Αυτές οι αποφάσεις δεν βασίζονται στην ασφάλεια των τροφίμων αλλά στον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, λόγω μετάδοσης του ιού από άτομο σε άτομο.

– Σε σχέση με τον SARS-CoV-2, πως μπορεί να γίνει η διαχείριση μπουφέ αυτοεξυπηρέτησης (self-service) όπως π.χ. salad bars στη λιανική πώληση;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 σχετίζεται με τα τρόφιμα ή τη συσκευασία των τροφίμων.

Υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να μπορεί να μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, αλλά αυτό δεν θεωρείται ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού. Ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως από το ένα άτομο στο άλλο μέσω σταγονιδίων που εισπνέονται. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να ακολουθούνται τα 4 βασικά βήματα για την ασφάλεια των τροφίμων – καθαρισμός, διαχωρισμός, μαγείρεμα και ψύξη – για να αποτραπούν τροφικές δηλητηριάσεις.

Ως πρόσθετη προφύλαξη για την αποφυγή της μετάδοσης του SARS-CoV-2 μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια, συνιστάται η συχνή πλύση και απολύμανση όλων των επιφανειών και σκευών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση πρέπει επίσης να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να αλλάζουν γάντια πριν και μετά την προετοιμασία των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων του συχνού καθαρισμού και απολύμανσης των πάγκων προετοιμασίας και των περιεκτών. Οι καταναλωτές πρέπει να πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση των σκευών σερβιρίσματος και να μην πιάνουν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους.

Τα σούπερ μάρκετ είναι τα μόνα καταστήματα στις περιοχές που έχει επιβληθεί lockdown λόγω κορωνοϊού τα οποία παραμένουν ανοιχτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε, βέβαια, να συνεχίζουμε να κάνουμε τα ψώνια μας σε αυτά με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε και πριν.

Το Business Insider μίλησε με δύο ειδικούς και εξασφάλισε χρήσιμα τιπς για το πώς να ψωνίζετε με ασφάλεια στα σούπερ μάρκετ.

Ο Δρ Eric Cioe-Peña είναι διευθυντής  παγκόσμιας υγείας στο Northwell Health και βοηθός καθηγητής στο Donald και Barbara Zucker University of the University of Medicine.

Κορωνοϊός: Στο σούπερ μάρκετ πρέπει να κρατάμε απόσταση

Η Cioe-Peña ξεκίνησε σημειώνοντας την αξία της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παρόλο που τα σούπερ μάρκετ θεωρούνται καταστήματα ζωτικής σημασίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρούμε σε αυτά τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Επειδή οι άνθρωποι νιώθουν τα σούπερ μάρκετ σαν έναν ζωτικό χώρο, κουτουλάνε πάνω  σε ανθρώπους, μιλάνε μαζί τους, είναι κοινωνικοί. Πρέπει να κατανοήσουν ότι το γεγονός ότι τους δίνεται άδεια για να πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ δεν σημαίνει ότι τους δίνεται άδειες για κοινωνικότητες. Πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν τους ανθρώπους», τονίζει ο Cioe-Peña.

Κορωνοϊός: Προτιμήστε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ να γίνονται ντελίβερι

Ο Δρ Jaimie Meyer είναι βοηθός καθηγητής ιατρικής και βοηθός κλινικός καθηγητής νοσηλευτικής στην Ιατρική του Yale. Ο Meyer προτείνει να γίνεται ντελίβερι από το σούπερ μάρκετ ή παραλαβή των προϊόντων, κατόπιν παραγελίας στην είσοδο του καταστήματος.

«Φροντίστε να δώσετε ένα καλό φιλοδώρημα στον άνθρωπο που θα σας φέρει τα προϊόντα στο σπίτι σας», τονίζει  ο Meyer. «Γύρισαν όλο το σούπερ μάρκετ για να βρουν το παγωτό που παραγγείλατε. Ιδανικά, δώστε τους το τιπ ηλεκτρονικά για να μην πιάσετε στο χέρι σας λεφτά ή και την πιστωτική σας κάρτα. Ζητήστε παράδοση χωρίς επαφή, να σας αφήσει τα προϊόντα στην πόρτα και μόλις φύγει να τα παραλάβετε.

Ο Meyer τόνισε τη σημασία του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα μετά το σούπερ μάρκετ.

Οι δύο κινήσεις ματ για να μην μολυνθείς από κορωνοϊό στο σούπερ μάρκετ

Και οι δύο ειδικοί  τονίζουν ότι στο καταστήματα οι δύο πιο ζωτικές ενέργειες που μπορεί να κάνει ο κάθε πελάτης για να μην μολυνθεί είναι να αποφύγει τους άλλους και να πλύνει τα χέρια του μόλις φτάσει σπίτι του. Επίσης σημαντικό είναι να καθαρίζετε ή να αποφεύγετε επιφάνειες που μπορεί να έχουν αγγίξει πολλοί άλλοι, όπως λαβές καλαθιού αγορών, χερούλια και μηχανές πληρωμής.

«Προσπαθήστε να πάτε σε ώρες που έχει λιγότερο συνωστισμό, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε την κοινωνική απόσταση», δήλωσε ο Meyer. «Εάν μπορείτε σκουπίστε τη λαβή του καροτσιού με ένα μαντηλάκι με χλωρίνη. Αν χρειαστεί να αγγίξετε κάτι που αντιλαμβάνεστε ότι θα το έχουν ακουμπήσει και πολλοί άλλοι, όπως τις λαβές στις πόρτες του καταψύκτη ή τα μηχανήματα πιστωτικών καρτών, καλύψτε το χέρι σας με το μανίκι σας».

«Ζητάμε ακόμα από τους ανθρώπους να διατηρούν απόσταση 2 μέτρων», ανέφερε ο Cioe-Peña. «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το αν θα κολλήσουν από το φαγητό τους και αυτό δεν είναι κάτι απολύτως βιώσιμο».

«Δεν υπάρχει ακόμη καμία ένδειξη ότι η τροφή ή η συσκευασία τροφίμων συνδέεται με τη μετάδοση των ασθενειών», ανέφερε ο Meyer, επικαλούμενος το CDC.

Αλλά ο Meyer συμβουλεύει να πλένουμε τα χέρια μας συχνά καθώς ασχολούμαστε με τα τρόφιμα που μόλις έχουμε αγοράσει από το σούπερ μάρκετ και να ψεκάζουμε και να καθαρίζουμε συχνά μεγάλες επιφάνειες οι οποίες έρχονται σε επαφή με τα πράγματα από το σούπερ μάρκετ γιατί ο κορωνοϊός μπορεί να ζήσει για αρκετές ημέρες σε ορισμένες επιφάνειες.

Ο Meyer είπε επίσης ότι οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πώς ο ιός αντιδρά στις θερμοκρασίες μέσα ψυγεία και καταψύκτες.

Φτιάξτε ειδικό χώρο για να καθαρίζετε τα προϊόντα από το σούπερ μάρκετ

Ο Cioe-Peña, από την άλλη πλευρά, συνιστά τη δημιουργία ενός χώρου υγιεινής για τα είδη σούπερ μάρκετ και το πλύσιμο κάθε προϊόντος με σαπούνι και νερό.

«Όταν οι άνθρωποι φτάσουν στο σπίτι, πρέπει να καθαρίσουν με ένα πανάκι τις συσκευασίες που μόλις αγόρασαν», ανέφερε ο Cioe-Peña.

Ο ίδιος χρησιμοποιεί ένα δωματιάκι, όπου καθαρίζει κάθε συσκευασία με νερό και σαπούνι.

«Είναι μάλλον λίγο υπερβολικό, αλλά υπάρχουν κάποιες επιφάνειες όπου ο ιός μπορεί να ζήσει – και στον ιό φαίνεται να αρέσουν περισσότερο με τα πλαστικά και το μέταλλο. Έτσι νομίζω ότι είναι σημαντικό οι πλαστικές συσκευασίες από το σούπερ μάρκετ τις οποίες ενδεχομένως έχουν πιάσει και άλλοι άνθρωποι να τις καθαρίσετε πριν τις βάλετε στο σπίτι σας», τονίζει ο Cioe-Peña.

Ανεξάρτητα από το ποια προσέγγιση οι αγοραστές αποφασίσουν να ακολουθήσουν, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μόνο μέσω επιφανειών εάν δηλαδή αγγίξουν μια μολυσμένη επιφάνεια και έπειτα αγγίξουν το πρόσωπό τους. Οι αγοραστές θα πρέπει να πλένουν πάντα τα χέρια τους αφού χειριστούν τα προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ, ανεξάρτητα από το εάν έχουν απολυμανθεί τα ίδια τα προϊόντα. Ο Meyer συνιστά επίσης να σκουπίσετε το τηλέφωνό σας εάν τον έχετε χρησιμοποιήσει για να γράψετε ένα μήνυμα ή για να δείτε τη λίστα του σούπερ μάρκετ ενώ βρισκόσασταν στο κατάστημα.

Το viral βίντεο για το πώς να καθαρίζεις τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ

Εντωμεταξύ viral έγινε πριν από λίγες ημέρες ένα βίντεο που δείχνει έναν Αμερικανό γιατρό να εξηγεί πώς πρέπει να καθαριζουμε τα προϊόντα από το σούπερ μάρκετ:

 

 

medlabgr

olivemagazine

30 Μαρτίου, 2020
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης