Ανοχύρωτοι στη γρίπη! Νεκρός 33χρονος στη Ρόδο -«Εμβόλια ούτε για δείγμα»! -ΚΕΕΛΠΝΟ: Αυτές είναι οι οδηγίες

Σε πανικό βρίσκονται πλέον οι πολίτες, με τα κρούσματα γρίπης να αυξάνονται κατά εκατοντάδες κάθε μέρα στα νοσοκομεία αλλά και τη λίστα των νεκρών να μακραίνει.

Το απόγευμα έγινε γνωστό, ότι πέθανε ένας οικογενειάρχης 33 ετών στη Ρόδο, που είχε μπει στο νοσοκομείο το το απόγευμα της Παρασκευής με υψηλό πυρετό και ρίγη. Ο άνδρας ξεψύχησε σήμερα το πρωί. Από τις πρώτες εκτιμήσεις, ο 33χρονος ενδέχεται να είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης.

Και μπορεί σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ να «έχει εξασφαλιστεί επιπλέον εισαγωγή 50.000 δόσεων αντιγριπικού εμβολίου», μπορεί επίσης η πολιτεία να δηλώνει ότι κάνει όλα όσα πρέπει για την προστασία των πολιτών ωστόσο…στην πράξη, οι πολίτες εκδηλώνουν την ανησυχία τους και καταγγέλλουν παρατυπίες.

«Και να μην είσαι άρρωστος, θα κολλήσεις στο νοσοκομείο»

Με τη λίστα των νεκρών να μεγαλώνει και τα νέα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται ώρα με την ώρα, αναγνώστης του newsIT.gr βρέθηκε σε νοσοκομείο Παίδων, με την 7χρονη ανιψιά του για μια ουρολοίμωξη. Τα όσα περιγράφει, είναι τουλάχιστον ανησυχητικά:

«Εκεί που πήγα είναι εξωτερικά ιατρεία. Τα παιδιά ήταν αμέτρητα. Όταν λέω αμέτρητα μπορώ να σας πω πάνω από 500 παιδιά, μπορεί να λέω και λίγα. Και όλα με το ίδιο πρόβλημα. Δεν υπήρχαν μάσκες, κανένα παιδί δεν φόραγε μάσκα, ούτε οι ενήλικοι φόραγαν. Εγώ προσωπικά φόραγα όπως και κάποιοι άλλοι από ευαίσθητες ομάδες. Τα παιδιά όμως δεν φόραγαν μάσκα όπως και οι γονείς που τα συνόδευαν. Οπότε και να μην ήσουν άρρωστος, θα κόλλαγες».

Και συνεχίζει: «Οι γιατροί φυσικά είναι ήρωες, δεν το συζητάμε. Το νοσοκομείο είναι σε κατάσταση δραματική, υπάρχουν τουαλέτες στις οποίες πηγαίνουν και μεγάλοι και μικροί που έχουν ένα σωρό προβλήματα. Μπαίνουν μέσα και κάνουν μπάνιο, κάνουν την ανάγκη τους και έτσι τα παιδιά έχουν τεράστιο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή είναι πάνω η ανιψιά μου, έχουμε πάρει πάπια και προσπαθούμε να βγούμε σε άλλους χώρους για να γίνει αυτό το πράγμα γιατί η κατάσταση είναι δραματική. Η καθαρίστρια καθαρίζει κάθε δέκα λεπτά αλλά δεν υπάρχει καμία συμμετοχή από τον κόσμο, να δείξει λίγο σεβασμό. Πάντως είναι πολύ βρώμικα, υπερβολικά βρώμικα. Οι γιατροί δουλεύουν κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Εγώ έχω μιλήσει εδώ για την προστασία των παιδιών αλλά δεν έχει αποτέλεσμα. Ράντζα γεμάτα ενώ στην Ανάβυσσο δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο για τα παιδιά. Θέλουμε μέσον για να πάρουμε ένα εμβόλιο για το μεγάλου μου παιδί».

Λίστες στα φαρμακεία της Κρήτης για το εμβόλιο του ιού της γρίπης

Εκατοντάδες είναι οι Κρητικοί που ψάχνουν το εμβόλιο του ιού της γρίπης για να προφυλαχθούν – έστω και κατόπιν εορτής – από τον Η1Ν1.

Μετά και τους τέσσερις θανάτους που καταγράφηκαν στο νησί, μεταξύ αυτών και της 6χρονης Εύχαρις, τόσο τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όσο και οι υπόλοιποι έχουν πανικοβληθεί και επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Στα φαρμακεία όμως δεν υπάρχει ούτε… δείγμα εμβολίων στις αποθήκες με τους φαρμακοποιούς – όπως διαπίστωσε το cretapost – να φτιάχνουν λίστες με τους ενδιαφερομένους προκειμένου να προμηθευτούν νέα εμβόλια.

«Δεν πρόκειται για έλλειψη»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών νομού Ηρακλείου, Γιάννη Τσικανδηλάκη ανέφερε πως δεν υπάρχει έλλειψη εμβολίων.

«Δεν πρόκειται για έλλειψη εμβολίων στο Ηράκλειο ή γενικότερα στην Ελλάδα. Απλώς οι εμβολιασμοί γίνονται Οκτώβριο με Νοέμβριο. Τότε είναι ο προγραμματισμός τους. Μάλιστα, τα φαρμακεία φέτος προχώρησαν σε προμήθεια εμβολίων 20% περισσότερα από τον περασμένο έτος», επεσήμανε ο κ. Τσικανδηλάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως «δεν χρειάζεται ο πανικός».

Το υπουργείο Υγείας παρήγγειλε 50.000 εμβόλια

Στην παραγγελία 50.000 εμβολίων προχώρησε το υπουργείο Υγείας όπως ανέφεραν κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπασκόζος, τονίζοντας ότι ακόμα και τώρα μπορεί κάποιος που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστεί.

Μάλιστα, οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ τόνισαν για μία ακόμα φορά την σημασία του εμβολιασμού υπογραμμίζοντας ότι από τα κρούσματα, πολύ μικρό ποσοστό ήταν εμβολιασμένοι παρότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 40 στην Ελλάδα ενώ αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 165 ασθενείς.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ για να προληφθεί η γρίπη:

– Εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.

– Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

– Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

– Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι:

– Καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών

– Τακτικό πλύσιμο χεριών

– Βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα

– Όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

Δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση – μόνο – υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.

Θερίζει” η γρίπη! Ανεμβολίαστο το 84% των νεκρών – Μεγάλη προσοχή

Εικοσιένας (21) θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη μόνο την τελευταία εβδομάδα και στις ελληνικές Αρχές έχει σημάνει συναγερμός. Εννέα παιδιά νοσηλεύονται στην εντατική, ενώ τα περισσότερα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι ανεμβολίαστα.

Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Πλήττει όλες τις ηλικίες, κάτω τους ενός έτους και μέχρι 90 ετών. Το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον απομονώνεται εργαστηριακά, είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί, αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν έχει εμβολιαστεί.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

newsIT.gr, cretapost, rodiaki

Φεβρουάριος 9, 2019
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης