Επανέρχονται τα δώρα στο Δημόσιο, αλλά ψαλιδισμένα -Ποσά 250 και 300 ευρώ

Η καυτή πατάτα με τα δώρα στο Δημόσιο είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων αποτελούν μονόδρομο και είτε η παρούσα είτε η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Μια δημοσιονομική διέξοδο ωστόσο δίνει απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου που έκριναν πως ορθά καταργήθηκαν τα δώρα ύψους 800 ευρώ στις συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ, κρίνοντας παράλληλα πως ούτε από την εγχώρια, ούτε και από τη διεθνή νομοθεσία προβλέπεται συγκεκριμένο ύψος δώρων…

Με την απόφαση αυτή μένει ανοιχτό παράθυρο για την κυβέρνηση, στην περίπτωση που υποχρεωθεί να επαναφέρει τα δώρα, να καθορίσει ποσά πολύ κάτω ακόμη και από τα “κομμένα” της τάξης των 500 + 250+250 ευρώ.

Η κυβέρνηση δηλαδή, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” μπορεί να νομοθετήσει τα δώρα στο Δημόσιο σε μισθωτούς και συνταξιούχους ως έκτακτα βοηθήματα τα οποία μπορεί να είναι της τάξης των 250 και 300 ευρώ το χρόνο, πολύ κάτω δηλαδή σε σχέση με τα προηγούμενα ποσά.

Την ίδια ώρα και το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνοντας ότι οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 θα πρέπει να σταματήσουν δεν καθόρισε με τις αποφάσεις του που μιλούν για επαναφορά των δώρων το ύψος που θα πρέπει αυτά να έχουν.

Κάπως έτσι η κυβέρνηση εάν υποχρεωθεί να επαναφέρει τα δώρα δεν φαίνεται υποχρεωμένη να επαναφέρει ποσά 800 και 1.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά με την επίκληση του κινδύνου εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών να δώσει πολύ πιο μικρά ποσά.

Συντάσσεται πλήρως ο ΕΦΚΑ με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνουν αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων. Ένα έγγραφο – φωτιά που έρχεται στη δημοσιότητα αποδεικνύει ότι ο Ενιαίος Φορέας δέχεται την κρίση δικαστηρίου για επιστροφή αναδρομικών και δεν προχωρά σε αίτηση αναίρεσης ήδη από το 2017.
Με το έγγραφο που φέρει την υπογραφή του τότε διοικητή του ΕΚΦΑ Αθ. Μπακαλέξη, και φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα “Δημοκρατία” ο Φορέας αναγνωρίζει ότι δεν υφίσταται λόγος άσκησης αιτήσεων αναίρεσης καθώς οι περικοπές σε συντάξεις και δώρα είναι παράνομες και πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους.
Στο έγγραφο με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου του 2017 φαίνεται η απόφαση να μην ασκηθεί αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης δικαστηρίου που δικαίωνε συνταξιούχο νομικό ο οποίος είχε προσφύγει από τον Ιανουάριο του 2014 κατά των περικοπών του νόμου 4093.


Είναι ενδεικτικό ότι στο έγγραφο ο ΕΦΚΑ παραδέχεται την ορθότητα της απόφασης και πως “δεν υφίσταται κανένας παραδεκτός και βάσιμος λόγος προσβολής της”.
Στον εν λόγω συνταξιούχο, σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία” επιστράφηκαν 760 ευρώ για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου ως 30 Νοεμβρίου 2013 και με ανάλογο πρακτικό στις 7 Μαϊου 2018 αναγνωρίστηκε ότι ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕ-ΑΕΠ υποχρεούνται να καταβάλουν σε δυο συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Πρωτοδικείο Αθηνών ποσά 3,386,54 και 2.323,12 καθώς και 3.386,46 και 1818,18 αντίστοιχα, ενώ στα ποσά από 1η Ιουλίου ως 28 Δεκεμβρίου 2018 μπήκε και τόκος 6%.

newsit

Φεβρουάριος 14, 2019
Κατασκευή και φιλοξενεία ιστοσελίδων Computer World - Ζέλκας Ευριπίδης